Van tekening tot kozijn: excursie timmerfabriek

14-11-2022

Als architect is ons werk van grote invloed op het productieproces. De manier waarop wij maten aanleveren, rekening houden met marges en weten hoe het proces in elkaar steekt, zorgen er allemaal voor dat het proces soepel verloopt. Om hier beter op in te kunnen spelen ging Kokon langs bij Adriaan van Erk Timmerfabriek.

De timmerfabriek maakt kozijnen van begin tot eind. Van het blokje hout tot het kozijn wat aan de eisen voldoet. De productielijn is voor een groot gedeelte geautomatiseerd. Het ingekomen hout gaat onder begeleiding van 2 medewerkers een automatische machineopstelling in. Deze opstelling zorgt ervoor dat alle elementen voor het houten kozijn op maat en in profiel worden gezaagd. Leerzaam om te zien uit welke soort elementen de houten kozijnen bestaan en wat voor invloed een andere uitwerking zou kunnen hebben. Stappen in het proces zijn exact op elkaar afgestemd om zo de beste prestaties te halen.

Na deze productielijn gaan de losse elementen door naar de eerste assembly. Dit deel van het proces is niet geautomatiseerd, maar niet minder interessant om te zien. Wat gebeurt er als je teveel lijm gebruikt? Hoe sluiten de kozijnen op elkaar aan? Wat zijn invloeden waar er in dit deel van het proces op moet worden gelet. Niet alleen kozijnen voor de nieuwbouw worden hier gemaakt, maar ook de kozijnen voor renovatieprojecten. Delen van het kozijn, om zo product te besparen. Heel interessant om te zien.

Achter aan deze hal hangen de kozijnen klaar om te coaten en te verven. Dit proces is heel belangrijk, want dit gaat over het behoud van het kozijn. Hoe dik is de laag verf, hoe lang gaat de verf mee en wat zijn hier de eisen zijn een paar van de vragen die voorbij komen. Alle elementen die belangrijk zijn. Ook tijdens het verven zijn omstandigheden heel belangrijk, hoe is de temperatuur en de luchtverplaatsing tijdens het verven? Speciale “klimaat” kamers zorgen voor de optimale omstandigheden.

En uiteindelijk, als de kozijnen gecoat én gecontroleerd zijn, komen ze terecht in de laatste assembly. Beslag, draaiende delen worden hier geïnstalleerd en het kozijn komt tot zijn uiteindelijke vorm. Als de kozijnen klaar zijn, is de volgende stap de aflevering. Inpakken, en wegwezen!

Aan het einde van de rondleiding kwamen we tot de conclusie dat we goed moeten samenwerken om tijd te sparen. Als wij snappen wat zij willen en zij weten wat wij kunnen leveren, dan speel je op elkaar in. Fouten worden hiermee geminimaliseerd. Een vervolg om te kijken wat wij hier in kunnen betekenen als de architect en tekenaar lijkt logisch. Samenwerken om het proces te verbeteren.