Henk Middelkoop toegetreden tot directie Kokon

01-09-2017

Ron van Leeuwen heeft een nieuwe compagnon gevonden in Henk Middelkoop, beide architecten vormen per 1 september 2017 de directie van Kokon Architectuur & Stedenbouw. Zij kennen elkaar al geruime tijd en zijn goed van elkaars werk op de hoogte. Het besluit om te gaan samenwerken komt voor beiden op een goed moment.

Ron van Leeuwen legt uit wat hem beweegt: “Kokon heeft een omvang waar een tweede directeur op zijn plaats is. Opdrachtgevers hebben veel aandacht nodig en met Henk erbij kunnen wij daar extra op inzetten. Hij heeft een geweldig portfolio en deelt mijn passie voor wonen en zorg.” Henk Middelkoop sluit daarop aan: “Ron heeft gesignaleerd wat mijn team en ik waard zijn en biedt ons de gelegenheid om deze stap te maken.”

Eigen kracht gebruiken

Henk is blij met het rijke verleden van Kokon. “Er zijn weinig architectenbureaus met wortels tot in de jaren dertig van de vorige eeuw, de periode waar het moderne bouwen tot bloei kwam.
Ook omdat de medewerkers hier lang blijven werken, is bij Kokon heel veel kennis in huis. Uit die wortels halen wij kracht en in ons archief liggen nog prachtige projecten verscholen die energetisch geoptimaliseerd kunnen worden. Wie kan dat beter dan het oorspronkelijke architectenbureau?”

Grote lijnen en details

En waar zit er versterking in de nieuwe combi van twee ervaren architecten, waardoor de combinatie gaat werken? Ron zegt: “Ik ben meer van de stedenbouwkunde en de architectuur. Je zult mij zelf niet met een hamer in de hand zien staan. Henk heeft dat wel, hij bouwt momenteel zijn eigen huis. Hij is een architect die zich ook graag met de details bemoeit. Wij kunnen allebei chagrijnig worden van een verkeerde deurklink. Henk maakt daar meteen werk van, ondertussen ben ik alweer ergens anders met mijn aandacht. Grote lijnen zijn belangrijk, maar het is ook fijn als mensen weten hoe je over de details denkt. Samen gaan we de kracht van hoofdlijn tot finesse – van plan tot plint zeg maar – verder uitbouwen.” 

Kennis modern toepassen

De beide architecten delen hun opvattingen over duurzaamheid. Henk maakt een onderscheid tussen technische en natuurlijke of passieve duurzaamheid. Wat hem betreft hangt duurzaamheid te veel samen met ‘machines aan gebouwen’. In plaats daarvan kun je gebouwen ontwerpen die goed anticiperen op het klimaat. Als voorbeeld noemt hij slimme luifels tegen de zon, waardoor je minder techniek nodig hebt. Dat kan letterlijk boerenslimheid zijn: denk aan de leibomen voor boerderijen die in de zomer de zon weren, en als in de herfst de bladeren zijn afgevallen in de winter licht en warmte doorlaten. “Ik houd van gebouwen die passief, dus met minimale techniek,  reageren op het klimaat. Van veel eenvoudige ideeën kun je de effecten doorrekenen, dat gebeurt te weinig.”

Talen en culturen kennen

Kokon Architectuur & Stedenbouw is een open, gezellig en gastvrij bureau. De multiculturele samenstelling is hier een mooi voorbeeld van. Ron van Leeuwen is daar trots op. “Wij hebben uit alle continenten mensen aan het werk. Je kunt ook eigenlijk niet anders. Bovendien geven deze collega’s ons een entree naar nieuwe projecten. Afhankelijk van hun culturele achtergrond hebben mensen andere woonwensen. Wij hebben de specialisten in huis die dat begrijpen en met de juiste voorstellen komen. Zij kennen de taal en de cultuur. Ook geeft ons multiculturele karakter een entree naar buitenlandse projecten, zo hebben wij werk in Ghana, Turkije en Saoedi-Arabië.

Aan de horizon

Wat de nabije toekomst betreft zegt Henk: “Wij hebben het bijzondere voordeel dat wij zien wat anderen nog niet zien. Wij sporen de vragen op om daar iets bij te bedenken. En om daar later werk uit te krijgen.”

Tot besluit signaleert Ron dat de architectuur menselijker wordt. Met meer aandacht voor de kwaliteit van de ontwerpen en de positie van de architect als bouwkundig specialist. “De maatschappij wil geen standaard meer, maar mooie en slimme gebouwen met een eigen signatuur. Met ons team gaan we nog heel veel mooie ontwerpen maken!”