Hoogbouw van Van Tijen in online serie OPEN Rotterdam

23-05-2022

In de nieuwste aflevering van de serie 'Idealen in Steen' staat het ontstaan van de gestapelde woningbouw in Rotterdam centraal. De visie van pionier Willem van Tijen wordt vergeleken met de visie achter de hoge woningbouw van nu. Zijn zoon Reinder van Tijen en architect Henk Middelkoop spreken over het nalatenschap van de grondlegger van Kokon, die de eerste woonflats van Nederland ontwierp. Bekijk de aflevering hier.

Er wordt een bezoek gebracht aan het verschillende erfgoed van Kokon, zoals de Bergpolderflat, de eerste gestapelde woningbouw van Nederland, en de Plaslaanflat, waar Van Tijen met zijn gezin heeft gewoond. Ook het verhaal achter de Zuidpleinflat, die werd gebouwd uit woningnood na het Bombardement van Rotterdam, wordt door Henk verteld. Het was de laatste flat die Van Tijen ontwierp. Lees meer over het erfgoed van Van Tijen.

De serie Idealen in Steen van OPEN Rotterdam laat zien wat de drijfveren zijn waarmee in Rotterdam door de eeuwen heen is gebouwd. Wie maakt de stad? Met welke idealen? Er worden parallellen getrokken tussen vroeger en nu, die ook in onze dagelijkse ontwerpen nog steeds terugkomen. Heel gaaf dat wij mochten bijdragen!