Kokon-historie met dochter Van Tijen

06-12-2022

Wat is een mens zonder herinneringen, en wat is een architectenbureau zonder het kennen van de eigen geschiedenis? Afgelopen vrijdag is Willemien Deeleman-van Tijen, dochter van Kokon-oprichter Willem van Tijen, langsgekomen in Rotterdam om uitgebreid te vertellen over haar bijzondere vader.

Willem van Tijen was een visionaire architect die al in de jaren ’30 de eerste woonflat bouwde en er zelf met zijn gezin ging wonen. Samen met Willemien is het Kokon Erfgoedteam bij deze Plaslaanflat, nu rijksmonument, op bezoek geweest. Een paar weetjes:

  • De inrichting in de Van Tijen-woning was bijna hetzelfde als nu bij huidige bewoner Jasper (penningmeester Van Tijenstichting) thuis, inclusief Van Gispen-bijzettafeltje.
  • In de flat waren twee kleine logeerwoninkjes die je voor een gulden per nacht kon huren.
  • De twee daken bovenop het dakterras waren puur als sociale toevoeging voor wat schaduw. Willemien ging vaak naar het dak, net als veel andere bewoners.
  • Tijdens de oorlog woonde een onderduikende joodse jongen in de kast in de kamer van Mien. Ook collega-architect Hugh Maaskant dook aan het einde van de oorlog onder in de kast om te ontsnappen aan Duits werkkamp.

Aan de hand van haar verhalen konden we beleven hoe Van Tijen het moderne wonen voor zich zag: veel licht, brede woningen, en alle ruimte voor sociale interactie. Na bijna honderd jaar houdt Kokon de waarden van Willem van Tijen nog steeds hoog: sociaal duurzame woningbouw is de kern van ons werk als architecten.

Leer meer via de Willem van Tijen Stichting.