Adiyaman

Ten behoeve van de provincie Adiyaman in Turkije heeft Kokon een ontwerp gemaakt voor een activiteitencentrum voor ‘Gehandicapten en Oorlogsveteranen’. Verschijningsvorm, duurzaamheid en integratie van routing vormen de belangrijkste uitgangspunten in het ontwerp van het gebouw.

De architectuur wordt bepaald door grote uitkragende daken, voorzien van zonnepanelen, en semi-transparante keramische geveldelen, met daarachter een hoogwaardige glazen vliesgevel. De keramische geveldelen, waarvan het patroon gebaseerd is op culturele aspecten en ornamentiek uit de regio, zorgen voor een bijzondere uitstraling van het gebouw. Daarnaast zorgt de gevel voor natuurlijke zonwering in deze regio met hete zomers. 

De gebouwen zijn multifunctioneel ontworpen waardoor ze flexibel zijn in gebruik. Het programma is verdeeld in vijf gebouwen van drie bouwlagen onder één ‘zwevend’ dak. Ieder gebouw is afzonderlijk bereikbaar. Vanuit de centrale hal zijn de afzonderlijke gebouwen ook bereikbaar via 1-laagse diagonale brede gangen waaraan diverse gemeenschappelijke functies zich bevinden. Deze verbindingen zorgen ook voor de nodige interactie tussen de verschillende functies binnen het gebouw. Door de diagonale verbindingen ontstaan er 5 binnenhoven, waarvan één voorzien van een glazen dak, die zorgen voor rust en ontspanning. Samen met de groene daken bieden deze binnenhoven een parkachtig landschap, geschikt voor meerdere doeleinden zoals ontspanning, sport en bijeenkomsten. 

Duurzaamheid speelde een belangrijke rol bij het tot standkoming van het ontwerp. Het dak is volledig bedekt met PV-panelen waardoor ruimschoots voorzien wordt in de eigen elektriciteitsbehoefte. Om het gebouw te verwarmen en te koelen wordt er gebruik gemaakt van warmte-koude opslag in de grond. Doordat het dak ‘zweeft’ ontstaat er een zone met een koude luchtstroom. Een CO₂-gestuurd systeem gebruikt deze luchtstroom voor ventilatie en extra koeling op hete zomerdagen.

Locatie Adiyaman, Turkije
Team
Süleyman Özbek bureaumanager / architect