Circulair paviljoen 't Lagerhuysch, Campus TU Delft

Het circulaire paviljoen ’t Lagerhuysch nodigt de passant uit door het open uiterlijk van de begane grond, met veel glas. Dankzij de te openen deuren kan het gebouw in de zomer overlopen in het aangelegen terras. Eenmaal binnen en staand voor de bar doet de ruimte groots aan, door het gebruik van een vide. Achter deze bar is ook de mogelijkheid om voedsel te bereiden en is er een eigen ingang voor leveranciers. In de avonden wordt er in ’t Lagerhuysch geborreld, maar overdag zullen er ook masterclasses, bijeenkomsten en andere functies worden gefaciliteerd.

Het thema van het ontwerp voor ’t Lagerhuysch is duurzaamheid. Deze duurzaamheid wordt in het ontwerp gereflecteerd middels drie vormen: sociale duurzaamheid, duurzaamheid in materiaalgebruik en duurzaamheid in het klimaatontwerp.

’t Lagerhuysch draagt bij aan sociale duurzaamheid door zich in te passen binnen de ‘campusvisie’ van de TU Delft. Een campus moet immers niet enkel een omgeving zijn waar wordt gestudeerd, maar waar ook op een aangename manier gewerkt, geleefd en verbleven kan worden. Het duurzame ontwerp voor ’t Lagerhuysch voorziet Faculteit 3ME en omgeving dan ook van een faciliteit die nu ontbreekt. Een locatie waar studenten samen kunnen komen om te eten, drinken, werken of ontspannen. Niet alleen voor verenigingen, maar open voor alle studenten.

Het ontwerp maakt gebruik van afgeschreven scheepvaartcontainers, die worden ‘geupcycled’ om zo een tweede leven te krijgen. Daarnaast wordt in het ontwerp rekening gehouden met de herbruikbaarheid van de materialen die worden toegevoegd aan de containers. Dit past binnen de ambitie van de Rijksoverheid om over te schakelen naar een volledig circulaire economie in 2050.

Het gebouw wordt op een passieve manier geventileerd in de zomer dankzij de zonneschoorsteen. Door het opwarmen van het glas in de verticaal geplaatste container ‘toren’, zal koele lucht via de te openen containerdeuren naar boven worden getrokken. Daarnaast zullen PV-panelen geïntegreerd in het ontwerp gecombineerd met hoge kwaliteit isolatiemateriaal bijdragen aan een energieneutraal gebouw.

Locatie Delft
Opdrachtgever TU Delft / Campus & Real Estate