De Watertuinen

Het woningbouwproject ‘De Watertuinen van Maasdijk’ is gelegen aan de zuid oostzijde van de kern van Maasdijk tussen de Lange Kruisweg, de Tuindersweg en de Maasdijk.

Het project omvat de bouw van ca. 145 woningen in het sociale, middeldure en dure segment, waarvan Kokon fase 3 heeft ontworpen. Er zullen zowel appartementen, rijwoningen, twee-onder-één-kap-woningen als vrijstaande woningen worden gebouwd. De ontwikkeling van deze nieuwe uitbreiding van het bestaande dorp komt tot stand tegen de achtergrond van een gestage groei van de bevolking alsmede de uitbreiding van bedrijventerrein Honderdland. Deze uitbreiding kan worden beschouwd als een nieuwe ‘jaarring’ aan het bestaande dorp: de bestaande dorpsstructuur van woningen wordt aan de rand uitgebreid waar zich eerder een strook glastuinbouw bevond. De nieuwe uitbreiding vindt plaats aangrenzend aan de uitbreiding die enkele jaren geleden gereed is gekomen (Tuinparck), aan de zuidoostkant van Maasdijk.

Uitgangspunt voor de nieuwe uitbreiding is om de bestaande karakteristieken van Maasdijk te continueren. Tegelijk zal de architectuur laten zien dat ze in 2010 tot stand is gekomen. Het bestaande dorpse karakter wordt voortgezet, eigentijdse elementen worden daarin geïntegreerd.

Het straatbeeld wordt grotendeels bepaald door voor-en zijtuinen. Woningen worden, met uitzondering van de patio’s, minimaal 2 m ten opzichte van de openbare ruimte terugliggend gebouwd.

Locatie Maasdijk
Team
Ron Van Leeuwen directeur/ architect / stedenbouwkundige
Süleyman Özbek bureaumanager / architect