Hendrik Baskeweg

Unieke verduurzaming galerijflats in bewoonde toestand

In Den Helder zijn ze er helemaal klaar voor: een spectaculaire metamorfose van twee galerijflats uit de jaren ’70. Dankzij een uniek ontwerp en het gebruik van een innovatieve 3D-betonprintmethode worden grauwe, monotone flats onherkenbaar getransformeerd in prachtige sculpturale appartementengebouwen.

animatie Hendrik Baskeweg ] [ animatie 3D-Betonprinten ] [ Architectenweb ] [ Cobouw ]

Kokon heeft een ontwerp gemaakt waarbij de uiterst gedateerde jaren ’70-flats de uitstraling van moderne, hoogwaardige nieuwbouw krijgen. Prachtige gebouwen die met gemak nóg 50 jaar mee kunnen, een zeer aanzienlijke levensduurverlenging. Bewoners krijgen tegelijkertijd grotere buitenruimtes en hun woning wordt verduurzaamd.

De wijze waarop dit gebeurt, is een enorme sprong voorwaarts ten opzichte van eerdere transformaties. Naast de technische verduurzaming speelt de esthetische waarde van een gebouw namelijk een niet te onderschatten rol: een mooi gebouw is per definitie duurzaam, omdat het gekoesterd wordt, niet in het minst door haar bewoners.

Eenvormigheid maakt plaats voor hoogwaardige, esthetisch onvergelijkbare gebouwen met de allure van een mediterrane hoofdstad. Golvende balkons, dubbelgekromde, organische vormen rondom zorgen voor een totale gedaanteverwisseling, geïnspireerd op ontwerpen van de Catalaanse architect Antoni Gaudí. De transformatie kan volledig in bewoonde toestand worden gerealiseerd, waardoor bewoners hun woning niet hoeven te verlaten.

De gevel is verdeeld in een plint, een middenstuk en een kroon. De dubbelhoge plint is uitgevoerd als colonnade, die een overdekte route creëert naar de parkeerplaats. Eén van de wensen van de bewoners betreft vergroting van de balkons, dit wordt bereikt door van elke woning het balkon uit te laten kragen. In het middenstuk worden op organische wijze de uitkragende balustrades van de vergrote balkons gekoppeld. In het gevelbeeld verspringen de gekoppelde balkons per woonlaag, hetgeen de gevel een dynamische uitstraling geeft. De bollende balkonbalustrades hebben een dubbelgekromde vorm en de balkonhekken gaan hierin mee. De balkongevel wordt via de kopgevel verbonden aan de galerijgevel. De kroonlijst is als beëindiging van het gebouw ontworpen en volgt de vormentaal van de plint en de balkongevel. De golvende vorm gaat over in een verticale kolomstructuur.

Om deze opmerkelijke metamorfose te realiseren, zijn onder andere 125 unieke geveldelen ontworpen. Het produceren van zoveel verschillende gevelelementen zou normaliter economisch niet haalbaar zijn, maar door de gekozen productiemethode, kunnen individuele geveldelen worden geproduceerd met het gemak en tegen de kosten van serieproductie.

De 3D-betonprintproductie, waarvoor speciaal een nieuwe fabriek is gebouwd, is in handen van Bruil Prefab. 3D-betonprinten op deze schaal is nog nooit eerder vertoond, en geeft aan architecten de vormvrijheid terug.

Locatie Den Helder
Opdrachtgever Woningstichting Den Helder