LAB-08 3D-geprinte woningen

Ongeveer 90 procent van de bevolking van Tanzania woont op het platteland. Elke etnische groep heeft een unieke traditionele huisstructuur, variërend van de ronde, bijenkorfvormige huizen van de Haya, die aan de westelijke oever van het Victoriameer wonen, tot de lange, rechthoekige huizen van hout en riet van de Gogo-bevolking in centraal Tanzania.

De traditionele huisstructuur van elke etnische groep heeft een overeenkomstige culturele logica die het gebruik van de ruimte bepaalt. Het traditionele Haya-huis is bijvoorbeeld omgeven door een bananenplantage. Een ruimte voor het huis die wordt gebruikt voor ontspanning en het drogen van voedsel wordt schoongehouden door dagelijks te vegen. Het interieur van het huis is verdeeld in afzonderlijke gebruiksruimtes - sommige gereserveerd voor mannen, sommige voor vrouwen, kinderen en koken, sommige voor dieren en één voor het eren van voorouders.

Traditionele huizen worden steeds meer vervangen door rechthoekige huizen in 'Europese' stijl, gemaakt van verschillende materialen, waaronder baksteen, hout, aarde en riet. In tegenstelling tot traditionele huizen zijn kookzones naar buiten verplaatst.

Met 3D-printen is het mogelijk om de traditionele huisstijl te realiseren met moderne productiemethoden.

Locatie Overal