Vathorst

Vathorst is de nieuwste uitbreidingswijk van de gemeente Amersfoort. Dit nieuwe stadsdeel ligt aan de noordkant van de gemeente, vlakbij het dorp Hooglanderveen.

In deelplan Laak 2A bevinden zich de bouwvelden 2.2, 2.3 en 2.7. De bouwblokken bevinden zich als een eiland tussen de grachten. Op het bouwveld 2.2, aan de 'Schoolgracht' worden galerij-appartementen en hoekappartementen gerealiseerd in een gesloten bouwblok met een interne parkeervoorziening.

 De woningen zijn voorzien van puntdaken met een kleine dakoverstek. Om te zorgen voor variatie zijn er stenen in vier verschillende kleuren gebruikt. Elke rijwoning heeft een bepaalde kleur en daardoor zijn eigen signatuur. Dit komt terug in de raamopeningen, accenten op de gevel, deurtype enzovoort.

Om het concept van de grachtenpanden in Vathorst te versterken, zijn bij de entrees van de woningen verhogingen aangebracht in de vorm van twee treden (met uitzondering van de woningen aan de oostzijde). Voor het contrast is er ook een ’speciale’ woning toegepast met een moderne minimalistische architectuur, bestaande uit een bijzondere aluminium gevel en bijzondere raamindelingen met kaders. De woning is in het geheel toegevoegd als een verrassend element tussen de ’grachtenpanden’. Op de scherpe hoek in het plan zijn appartementen gesitueerd. Het penthouse op de bovenste verdieping heeft een eigen uitstraling.

Locatie Amersfoort
Opdrachtgever De Alliantie Ontwikkeling
Team
Süleyman Özbek bureaumanager / architect
Ron Van Leeuwen directeur/ architect / stedenbouwkundige