De Veilingmeester

In de woningen van De Veilingmeester zijn de karaktereigenschappen terug te vinden die te zien zijn in de oude linten van de naastgelegen dorpen Grootebroek, Lutjebroek en Broekerhaven. Deze linten zijn gebouwd in West-Friese stijl uit de jaren ’10-’20 en kenmerken zich door hun eenvoudige volumes met een zadel- of mansarde kap en warme, vriendelijke en landschappelijke uitstraling. Dit is in het plan van De Veilingmeester op eigentijdse wijze vertaald. Rijwoningen, vrijstaande woningen en 2 onder 1 kap woningen met natuurlijke materialen zoals baksteen en hout wisselen elkaar af in type en tint om een dorpse sfeer creëren.

Op belangrijke punten in het plan wordt door middel van een verbijzondering in de vorm van een topgevel het gevelbeeld verrijkt. De deels beschutte voortuintjes van de woningen vormen niet alleen een prettige overgang naar de woning, ze zorgen ook voor levendigheid aan de straat en stimuleren het contact onder de bewoners. Het is de ideale plek om een praatje te maken met een passerende buur of een oogje in het zeil te houden als de kinderen buiten spelen.

Naast een voortuintje zijn alle woningen voorzien van een ruime achtertuin waar, indien grenzend aan water, zelfs de mogelijkheid is een bootje aan te meren. De woningen langs de dijk hebben de beschikking over een grote veranda waardoor er een riant terras op het westen ontstaat dat uitkijkt over de dijk en het water. Om de auto zo veel mogelijk uit het straatbeeld te houden is het parkeren waar mogelijk op eigen terrein en anders in kleine koffers gerealiseerd. Hierdoor blijft er veel ruimte voor groen en bomen in de straat. 

De architectuur van het veilinggebouw is geïnspireerd op de beroemde oude veilingen uit de omgeving. De lichte houten gevelbekleding en de vele verbijzonderingen zoals de topgeveltjes, de gaanderij en het torentje geven het gebouw een bijzondere en rijke uitstraling. De appartementen hebben allen een buitenruimte op het westen in de vorm van een tuin, balkon of terras langs de volledige achtergevel van de woning en zijn gericht op het water, zodat nog zo lang mogelijk van de zon en het uitzicht genoten kan worden.

Rondom het veilinggebouw is een grote groene openbare ruimte ingericht die met bruggetjes verbonden is met de andere eilanden en het tegenovergelegen speelpark aan het water. Een openbare steiger vormt het hart van het gebied waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten en kunnen genieten van het water en de avondzon. Alles is aanwezig om een prettig en veilig woonmilieu te creëren waar men fijn thuis kan komen.

Impressies door: DW Animations

Locatie Stede Broec
Opdrachtgever Waterweide B.V.: BPD en Zondag Ontwikkeling B.V.
Team
Ron Van Leeuwen directeur/ architect / stedenbouwkundige
Renske de Meijer architect