Villa KaRos

De mooie Gezichtslaan te Doorn komt uit op de tuin van het optrekje waar Keizer Wilhelm zijn nadagen doorbracht.

Langs deze prachtige, met bomen omzoomde laan, lag al jaren een bosperceel met een woonbestemming. Onze opdrachtgever heeft deze kavel verworven en er een moderne villa op laten ontwerpen. Dat is best een uitdaging in Doorn, want woningen met kappen zijn daar favoriet.

Het ontwerp kenmerkt zich door 3 massa’s die een dialoog met elkaar aangaan. De koperen doos op de verdieping is ingevoegd om de totaalmassa lichter te maken. Platte woningen hebben snel de neiging om er zwaar uit te gaan zien.

Om dezelfde reden is een smalle massa naast de koperen doos getekend die de verticaliteit van het plan moet versterken. Aangevuld met een horizontale doos die uitkomt op een overdekt zuidterras aan de zijkant van de woning.

De woning is vanzelfsprekend energiezuinig ontworpen, wordt zonder gasaansluiting gerealiseerd en heeft eenvoudige maar doeltreffende techniek om het stookseizoen en koelseizoen energiezuinig door te komen. De rest van het jaar kan er heerlijk met kierstanden op de ramen geventileerd worden. Deze optie is in buitenland heel gangbaar, maar in Nederland alleen op verzoek verkrijgbaar.

Locatie Doorn