Villa Van der Kleij

Aan de Groeneweg in 's Gravenzande staat deze energieneutrale en in het oog springende villa. De woning is ontworpen in opdracht van familie Van der Kleij. Het uitgangspunt was een woning met een moderne uitstraling, met bovendien een zeer laag energieverbruik.

Het resultaat van het ontwerpproces is een woning met speels in elkaar overlopende ruimtes en hoogteverschillen, met een centrale vide ter plaatse van het trappenhuis. Het metselwerk bestaat uit genuanceerde, reliëfrijke, antracietkleurige baksteen, die stootvoegloos gemetseld is. Het dak is grotendeels plat, en boven de woonkamer schuin aflopend met een sedumbedekking. Rondom de woonkamer zijn aluminium lamellen geplaatst als zonwering. De woning kent aan alle zijden overhoekse beglazing, en zowel verdiepingshoge als horizontale glaspartijen, glazen erkers, en zowel een dakterras als een glazen opbouw. Er is in het hele huis ruime lichtinval.

Om de woning energieneutraal te maken, is gebruik gemaakt van diverse technieken, waaronder een warmtepomp, waarmee de woning duurzaam verwarmd en gekoeld wordt, PV-cellen op het dak en zonnecollectoren en warmtewisselaars, alsmede warmte-terugwininstallaties bij alle warmwaterpunten. De verwarming geschiedt met behulp van vloerverwarming in alle ruimtes. Ook is er rekening gehouden met de oriëntatie van de woning en domotica voor optimale klimaatbeheersing.

Locatie 's Gravenzande