Wijkerpoort

Omdat er grote behoefte is aan meer woningen voor senioren is er door de gemeente een oproep gedaan om meer te bouwen voor deze doelgroep. De eigenaar van Wijkerpoort heeft deze oproep ter harte genomen en een plan laten maken om op het bestaande Wijkerpoort een extra laag te bouwen. Dat gaat uiteraard niet vanzelf. Er is dan ook uitgebreid getekend en gerekend of dit wel kan. Gelukkig blijkt het huidige gebouw een heel degelijk geheel. Dat zal er ongetwijfeld mee te maken hebben dat het ooit gebouwd is door een woningbouwvereniging. De dakvloer bijvoorbeeld is net zo dik als de andere vloeren en dat is niet gebruikelijk. Dus mogelijk heeft een extra laag altijd al tot de mogelijkheden behoort.

Ontwerp
Qua ontwerp sluit de nieuwe dakverdieping aan op wat er elders in de omgeving gebeurd. We hebben het gebouw Mariënkroon als inspiratie genomen. Dit is ook vier lagen hoog op de hoek, heeft dezelfde ronde vorm en ligt aan dezelfde Kerkverreweide. Eigenlijk praten Wijkerpoort en Mariënkroon, tegenover het gebouw, na het toevoegen van de dakopbouw beter met elkaar en wordt de wijk er mooier van. De bijzondere architectonische lijsten aan de ronde gevel gaan we verwijderen en vervangen door een eenvoudige en fraaiere vorm die beter aansluit bij het geheel. Tevens geven we het dak van de ronde hoofdvorm een zinken afwerking, net als Mariënkroon. Als een soort luxe bekroning van de opgetopte Wijkerpoort.

Verduurzaming
De nieuwe dakverdieping biedt ook de mogelijkheid om zonnepanelen toe te voegen, zodat energiekosten omlaag kunnen. De panelen worden mooi weggewerkt achter een iets verhoogde dakrand. En naast een zinklook dak zullen er mooie keramische dakpannen gebruikt worden. In het dak komen mogelijkheden voor vogels om te broeden, bijvoorbeeld de gierzwaluw die gaat helpen om de muggen onder controle te houden. Op de bergingen wordt een grasdak toegevoegd om hittestress te bestrijden en iedereen die erop uitkijkt een mooi uitzicht te bieden.

Renovatie
De eigenaar van het gebouw wil heel graag het bouwproject gebruiken om het gebouw nog mooier te maken. Zo zal de entree mooier gemaakt worden. Er komt een nieuwe lift, omdat de huidige niet naar de 4e verdieping gaat. Alles wordt weer prachtig geschilderd en misschien krijgt de gele baksteen wel een mooi likje muurverf. Het gebouw zal namelijk een complete metamorfose ondergaan doordat er een mooie dakverdieping op komt. Tevens wordt de uitstraling van de gebogen hoofdentree aangepast. Nu lijkt de constructie rond de entree het net een gekke neus. We willen dat graag fraaier maken.

Bouwmethode
Omdat het gebouw heel degelijk gebouwd werd, is het mogelijk een extra verdieping toe te voegen. Uiteraard kunnen we niet eindeloos gewicht toevoegen, dus is er gekozen voor prefabbouw in hout. Dat biedt de mogelijkheid om alles in de fabriek te laten maken en in zo kort mogelijke tijd op het dak te hijsen. Daarmee kunnen we de bouwperiode en de overlast zo kort mogelijk houden. Verder is houtbouw heel verantwoord, omdat bomen blijven groeien en we zo min mogelijk grondstoffen willen gebruiken die een hoge CO2 uitstoot vergen. De huidige bergingen zullen een uitbreiding krijgen in het binnenterreintje zodat de nieuwe bewoners straks ook een bergruimte hebben.

Locatie Wijk en Aalburg
Team
Henk Middelkoop directeur / architect
Renske de Meijer architect