Bouwvergunning voor The Fizz Leiden met 394 studentenwoningen verleend

28-01-2022

Afgelopen januari werd de bouwvergunning voor complex The Fizz met 394 studentenwoningen aan de Ypenburgbocht in Leiden verleend aan projectontwikkelaar Niersman B.V. Vanaf 2023 zullen de twee door een brug verbonden gebouwen worden bewoond. Dit is een belangrijke stap in het terugdringen van het woningtekort onder studenten.

Vorig jaar werd al bekend dat vastgoedontwikkelaar International Campus het complex, dat eerder bekend stond als LIV Leiden, van Niersman heeft gekocht en gaat exploiteren onder de naam The Fizz Leiden. Dit wordt na Utrecht het tweede studentenonderkomen in handen van International Campus. Rogier Hetterschijt, Hoofd Acquisities voor Nederland bij IC Group, merkte op: "The Fizz Leiden is goed ontworpen, heeft een grote verscheidenheid aan kamers van verschillende grootte, is zeer duurzaam en heeft een overvloed aan voorzieningen. Het object is goed verbonden met het stadscentrum, Leiden Centraal Station, Leiden Bio Science Park en de Universiteit Leiden."

Ideaal voor studenten

Het ontwerp van Kokon Architectuur & Stedenbouw bestaat uit twee bouwdelen verbonden door een transparante “luchtbrug”. De massa bouwt zicht geleidelijk op vanaf vier naar in totaal zes bouwlagen. In totaal zijn er 394 studenten units die voldoen aan alle eisen van modern, stedelijk wonen. De eerdergenoemde luchtbrug biedt ruimte aan een aantal collectieve functies zoals een gym en activiteitenruimte waar de bewoners gebruik van kunnen maken. Dit geldt ook voor de lobby en studieruimtes die studie en recreatie op een ongedwongen manier vermengen binnen het complex. Kokon noemt het een top plek voor als je én goed wilt wonen én effectief wilt studeren: je zou zo weer student willen zijn.

Partijen

Niersman is als allround bouwonderneming actief in de Randstad en aangrenzende regio’s. Voor dit project is werkt zij samen met het Rotterdamse architecten- en stedenbouwbureau Kokon. Het bureau ontwerpt onder meer voor woningbouwcorporaties, projectontwikkelaars en zorgfaciliteiten. Vastgoedontwikkelaar International Campus Group kocht de studentenwoningen in december 2021 aan. Gepland is dat de bouwwerkzaamheden zullen medio maart zullen starten.