The Fizz studentenwoningen

Met The Fizz worden 394 studenteneenheden aan de Ypenburgbocht in Leiden volgens ontwerp van Kokon gerealiseerd. Dit is een belangrijke stap in het terugdringen van het grote woningtekort onder studenten in Leiden. Het ontwerp bestaat uit twee delen: een L-vorm en een carré, verbonden door een centrale glazen zone. De massa’s verspringen in hoogte onder invloed van 2 molenbiotopen en de nabijgelegen woningen.

Het complex is gelegen vlakbij het centrum met vele belangrijke faciliteiten en dagelijkse voorzieningen. The Fizz telt zes woonlagen met woonruimte voor 394 studenten. De appartementen zijn allen zelfstandige woningen en in het gebouw van The Fizz voldoen ze aan alle eisen van modern, stedelijk wonen.

Naast studio’s zijn er één slaapkamer appartementen en rolstoelvriendelijke kamers. The Fizz bestaat uit twee bouwdelen die met een luchtbrug met elkaar zijn verbonden. In de luchtbrug zijn twee vrij indeelbare ruimtes gecreëerd die vrij zijn in te richten als een gemeenschappelijke ruimten, bijvoorbeeld als een sportschool of een woonkamer.

Op de begane grond van het complex is een riante lobby van 250 m2 die fungeert als algemene ontmoetingsruimte (lounge). Hier bevinden zich onder andere een receptie, de wasruimte en de postkasten van de bewoners. In de patio van het hoofdgebouw ligt een omsloten, groene binnentuin te midden van het bruisende stadsleven. De ligging aan de Haarlemmertrekvaart biedt de bewoners een unieke mogelijkheid om van het water te genieten.

In een overdekte parkeergarage zijn 26 parkeerplaatsen beschikbaar en op het terrein zelf zijn nog 9 parkeerplaatsen gesitueerd. De fietsenstalling biedt ruimte aan 372 fietsen; onmisbaar in een Nederlandse studentenstad. Er wordt verwarmd en gekoeld met een warmtepomp. In de appartementen is daarvoor vloerverwarming aangelegd. Op de daken liggen daarnaast nog zonnepanelen en in alle vaste lichtpunten wordt LED verlichting aangebracht.

Ook is er gedacht aan de natuur. De tuinen worden ingericht met inheemse, onderhoudsarme planten. In de deels groene gevels van het complex worden nestkasten opgenomen voor bedreigde vogels en vleermuizen. Ook is er met een mossedumdak een buffer voor regenwater. The Fizz voldoet daarmee aan diverse duurzaamheidseisen en klimaat adaptieve en natuur inclusieve wensen.

In november 2021 zijn alle 394 studentenwoningen door Niersman verkocht aan vastgoedontwikkelaar International Campus.

Bekijk hier een videoimpressie van het complex. Beelden door: Niersman B.V.

Interieur en bijbehorende foto's door: TANK Interior Design Agency

Studio foto's: Sal Marston Photography

Locatie Leiden
Opdrachtgever Niersman
Team
Ron Van Leeuwen directeur/ architect / stedenbouwkundige
Roy Gorissen architect
Wim Baas projectleider / technisch ontwerper
Sharon Engelsma assistent projectleider / technisch ontwerper