Interculturele zorgarchitectuur in Helsinki

26-04-2024

Vorige week waren Alara en Renske namens Kokon en Livable bij de jaarlijkse bijeenkomst van European Network of Intercultural Elderly Care. Zij deden dit samen met Jan Booij en Frans Hoogeveen van Livable. Elk jaar komt ENIEC in een andere stad bijeen om een specifiek thema te bespreken. Dit jaar bespraken ze in Helsinki het dagelijks leven van ouderen vanuit het perspectief van de mensenrechten.

Het werk van architecten heeft een directe invloed op het dagelijks leven van mensen, hun leefomgeving en huizen kunnen hen in staat stellen of juist belemmeren om ten volle te leven. Tijdens de bijeenkomst werd duidelijk dat ons werk hier ook raakt aan het thema mensenrechten: als onze ontwerpen goed doordacht zijn, kunnen ze bijdragen aan het recht op privacy, het recht op zelfbeschikking en veiligheid, het recht op persoonlijke integriteit en voor migrantenouderen in het bijzonder het recht op de eigen cultuur.

De driedaagse reis was gevuld met interessante discussies, workshops, bezoeken, veel lekker eten en zelfs wat volksdansen tijdens het diner na de algemene vergadering. De ENIEC familie is een groep inspirerende en gepassioneerde individuen, waarmee we graag samenwerken!