Erfgoed excursie naar Waasmunster en Vlissingen

02-09-2022

Om inspiratie op te doen voor het toenemende aantal erfgoedprojecten is Kokon's erfgoedafdeling op excursie geweest naar de oude Abdij Roosenberg in Waasmunster, België, en naar onze eigen projecten Rijksmonument Het Arsenaal en Het Arsenaaltheater in Vlissingen. Een geslaagde dag!

In het voormalige klooster kregen zij een rondleiding van de opzichter, waarbij uitgebreide kennis werd opgedaan van deze buitengewone architectuur. Monnik-architect Dom Hans van der Laan heeft de abdij in de jaren '70 ontworpen en stond bekend om zijn zelf-ontwikkelde matensysteem dat hij hanteerde bij het ontwerp van zijn gebouwen, wat de verhoudingen van bijna elk element in zijn ontwerp beïnvloed heeft.

Bij het nog leegstaande Arsenaaltheater in Vlissingen heeft het team de bestaande situatie onderzocht om betere grip op het ontwerp te krijgen. Het is zeer oud, met de eerste tekeningen uit de 17e eeuw, en heeft een lange geschiedenis bij de marine. Sinds eind 19e eeuw werd het gebouw gebruikt voor concerten en theater. In de toekomst hoor je meer over dit project...

Rijksmonument Het Arsenaal is een van onze lange termijn-projecten. Het voormalige museum- en attractiepark wordt getransformeerd tot luxe hotel. Het gebouw is nu volledig gestript, wat de indrukwekkende constructie goed tot zijn recht laat komen; het gigantische gebouw heeft in de vroeg 19e eeuw als echt arsenaal gefunctioneerd. Nu de overbodige elementen zijn verwijderd is goed te zien hoezeer de constructie door de eeuwen heen is aangetast en dit bezoek hielp met het inventariseren van missende elementen.

Benieuwd wat Kokon Erfgoed voor jou kan betekenen? Kom eens op de koffie!
Team Erfgoed: André, Sharon, Alan, Henk, Jeroen, Rafaël, Mary Ann, Ronald, Lars