Upgrade Hendrik Baskeweg is het grootste 3D-beton print project ter wereld

18-01-2022

Een wereldprimeur voor Kokon Architectuur & Stedenbouw, Helder Vastgoed en Bruil: deze maand wordt gestart met de upgrade van twee gedateerde flatgebouwen aan de Hendrik Baskeweg in Den Helder door middel van 3D-geprinte betonnen balkons en verbrede galerijen. De upgrade wordt in bewoonde staat uitgevoerd. Wereldwijd is dit het grootste project tot dusver op 3D-betonprintgebied en de eerste keer dat de techniek op deze manier wordt toegepast. Hierdoor wordt de levensduur van de gebouwen met 50 jaar verlengd.

Voor Helder Vastgoed was het al snel duidelijk dat de bestaande constructies van de twee verouderde flatgebouwen van voldoende kwaliteit zijn om slopen te vermijden. In plaats daarvan worden de eentonige complexen volgens het opvallende ontwerp verlevendigd met nieuwe elementen, zoals ruimere balkons en galerijen (een grote wens van veel bewoners), zonnepanelen en geïsoleerde gevels. Op deze manier upgraden blijkt betaalbaarder, duurzamer en sneller dan nieuwbouw.

Duurzame oplossing

Per definitie is de levensduurverlenging van 50 jaar de meest duurzame ingreep die mogelijk is. Bestaande materialen en voorzieningen van de flats worden hergebruikt. Er hoeven geen grote hoeveelheden aan materiaal te worden aan- of afgevoerd, waardoor de CO2-uitstoot beperkt blijft. De plaatsing van zonnepanelen op het dak en de isolatie van bestaande gevels zorgt voor een grote energiebesparing in het gebruik.

Vormvrijheid

Bij het printen van de balkons zijn geen mallen nodig, waardoor de vormvrijheid groot is. Daar heeft de architect gebruik van gemaakt. Ron van Leeuwen, directeur van Kokon: “We gaan van uiterst monotoon, grootschalig en rechthoekig naar levendig en gevarieerd met veel ronde vormen in een menselijke maat. Onze ambitie is om ondanks de beperkingen van de bestaande gebouwen toch een unieke architectuur te creëren.” Lees hier meer over het bijzondere ontwerp.

Gestroomlijnde productie

Anders dan in een traditioneel traject wordt het 3D-model van de architect ook gebruikt om de betonprinter van prefab-fabrikant Bruil aan te sturen, waardoor de productie van geprinte elementen geheel gestroomlijnd is. Van Leeuwen: “Dat is een enorme verbetering in vergelijking met andere bouwprojecten waarbij alle adviseurs hun eigen modellen maken. Om zo ver te komen is veel geïnnoveerd, zowel technisch als procesmatig, waarbij van alle betrokkenen werd gevraagd om out of the box te denken.”

Partijen

Samen met Helder Vastgoed en Bruil zijn wij enorm trots dit project te kunnen realiseren. Sinds 1962 realiseert, beheert en renoveert Helder Vastgoed woningbouwprojecten in Noord-Holland. De Edese prefab-fabrikant Bruil produceert alle geprinte betonelementen. De bouwwerkzaamheden starten in januari en vanaf april worden de 3D-elementen gemonteerd.