Verrijken van Erfgoed en omgeving

22-09-2022

Erfgoed is opgebouwd uit de verbinding van collectieve en persoonlijke waarderingen van tastbare en ontastbare erfenissen die zijn overgeleverd in de tijd. Om ons heen zien we de relevantie hiervan toenemen, en terecht. Het groeiende besef van deze relevantie vraagt om respect voor verschillende waarderingen en een open debat. Vanuit onze geschiedenis en passie voor het vak ziet Kokon Erfgoed het als haar verantwoordelijkheid om hier balans in aan te brengen.

Op basis van het eigen erfgoedportfolio, aangevuld met meer recente projecten, hebben wij ruime ervaring opgebouwd en kostbare kennis opgedaan. We streven ernaar dit in te zetten om de grote opgave aan erfgoedprojecten op duurzame en vitale wijze toekomstbestendig te maken. Door ook de beschikbare bouwtechnische ontwikkelingen te benutten creëren we een gezonde balans tussen de culturele, economische en technische waarde van erfgoed. Voor zowel renovatie, restauratie als transformatie van de gebouwde omgeving begeleidt en adviseert ons erfgoedteam met een persoonlijke aanpak uw project.

Team v.l.n.r.:
Lars: assistent (technisch) ontwerper
Mary-Ann: architect / parametrisch ontwerper
André: (erfgoed)architect / projectleider
Ronald: assistent (interieur)ontwerper
Henk: partner / hoofdarchitect
Alan: assistent ontwerper
Sharon: technisch ontwerper / assistent projectleider
Jeroen: architect / assistent projectleider
Rafaël: assistent ontwerper

De norm van Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG) is niet alleen leidend in nieuwbouw maar ook een rijke inspiratiebron in verbouw om gebouwd erfgoed milieubewust en toekomstbestendig te renoveren of transformeren. Daarbij wordt niet alleen gelet op materialisatie en techniek maar ook gebruik speelt een cruciale rol in de verbetering van gebouwd (monumentaal) erfgoed.

Het aanpakken van de bestaande gebouwvoorraad is een bron van informatie. Door het gebruik van 3D pointclouds, bouw- en kleurhistorisch onderzoek, en 3D tekenmethodiek in de vorm van een Building Information Model (BIM) wordt alle informatie vergaard en samengevoegd. Zo worden alle kwaliteiten en gebreken in kaart gebracht.

Het verrijken van erfgoed voor iedereen die waarde hecht aan bestaande, bebouwde omgeving in haar actuele en historische context is onze passie. Dit doen we niet alleen, maar als team en ook als vakgenoten. Geïnspireerd door de verhalen waar wij aan mee mogen vertellen doen wij erfgoed leven