't ValkenTij: de nieuwe entree van Valkenburg

17-06-2024

Langs de Oude Rijn, op het oude Uxem-terrein, verrijst de kleinschalige woonwijk ’t ValkenTij. Als nieuwe entree voor het dorp Valkenburg is het plan ontworpen met een knipoog naar het verleden.

In de oriëntatie van de gebouwen en de doorzichten is de historische veenverkaveling terug te lezen. Hierdoor wordt een verbinding gelegd tussen het dorp en de Oude Rijn.

't ValkenTij is ontworpen met het oog op diversiteit en inclusiviteit: de wijk biedt een scala aan woningtypes om aan verschillende woonbehoeften te voldoen.

  • Op de prominentste plek van de wijk, langs het water en de groene ader, verrijzen twee luxe appartementengebouwen: De Steenplaats en De Schelp. Samen omvatten ze 32 luxe appartementen, inclusief vier ruime penthouses.
  • In het verlengde van de Schelphoek bieden negen grondgebonden woningen een unieke woonervaring aan het water.
  • Langs de Katwijkerweg, naast de groene ader die door het wijkje loopt, ligt de enige vrijstaande woning van het plan.
  • De helft van de woningen realiseren we in het betaalbare segment, zodat ook starters een plekje kunnen vinden in de nieuwe wijk.

Extra bijzonder is het deel van de starterswoningen dat zich bevindt in het oude laboratorium van de Rotterdamse Beton Maatschappij (RBM), een monument dat we in ere herstellen. Dit sluit aan bij de overkoepelende benadering van het wijkontwerp, waarbij architectonische details van de gebouwen herinneren aan de oude fabrieken en werkplaatsen die ooit op het Uxem-terrein stonden.

Bezoek de projectsite.
Kokon: Renske de Meijer, Ron van Leeuwen, Wim Baas, Arvid de Haan
I.s.m.: KBM Groep, Gemeente Katwijk