't ValkenTij

Historisch Wonen aan de Oude Rijn - Van Luxe Appartementen tot Gezellige Starterswoningen

Langs de Oude Rijn, op het oude Uxem-terrein, verrijst de kleinschalige woonwijk ’t Valkentij. Als nieuwe entree voor het dorp Valkenburg is het plan ontworpen met een knipoog naar het verleden. In de oriëntatie van de gebouwen en de doorzichten is de historische veenverkaveling terug te lezen. Hierdoor wordt een verbinding gelegd tussen het dorp en de Oude Rijn. Van oudsher was de Oude Rijn een werkrivier met veel industrie langs de oevers. De architectonische details van de gebouwen herinneren aan de oude fabrieken en werkplaatsen die ooit op het Uxem-terrein stonden. Deze historische elementen worden op een eigentijdse manier vertaald naar de nieuwe bebouwing, waardoor een uniek en herkenbaar karakter ontstaat.

Hoogbouw

Op de prominentste plek van de wijk, langs het water en de groene ader, verrijzen twee luxe appartementengebouwen. De Steenplaats bevindt zich op de kop van de oever en omvat 16 appartementen tussen de 90 m2 en 115 m2, elk met 3 slaapkamers en een riante woonkamer. De Schelp staat in het hart van het gebied en biedt ruimte voor 16 appartementen tussen de 65 m2 en 100 m2 met twee of drie slaapkamers. Alle woningen hebben een eigen berging op de begane grond, grote raampartijen die veel licht binnen brengen en een eigen buitenruimte in de vorm van een balkon of tuintje. Bovenop de gebouwen bevinden zich vier ruime penthouses. De terugliggende gevels vormen niet alleen een overgang naar de naastgelegen lagere bebouwing, maar creëren ook ruimte voor grote dakterrassen waar de bewoners kunnen ontspannen en genieten van het prachtige uitzicht.

Laagbouw

In het verlengde van de Schelphoek bieden 9 grondgebonden woningen een unieke woonervaring aan het water. De woningen hebben een woonoppervlak van ca. 145m2, verdeeld over drie lagen. Iedere woning heeft een voortuintje met berging en een achtertuin die grens aan het water. Een steiger maakt het mogelijk om van het water te genieten of een bootje aan te leggen. De woningen zijn voorzien van een ruime keuken en woonkamer op de begane grond, 3 slaapkamer en een badkamer met ruimte voor een bad op de eerste verdieping en een ruime, zelf in te delen zolder. Langs de Katwijkerweg, naast de groene ader die door het wijkje loopt, ligt de enige vrijstaande woning van het plan. De woning met tuin is georiënteerd op de doorlopende weg en wordt zo opgenomen door de rest van de lintbebouwing. Twee erkers creëren een flexibel in te delen, met licht overgoten, riante woonkamer en keuken. De 5 kamers op de verdiepingen kunnen als slaapkamers dienen of ingevuld worden naar eigen wens, als kantoor, sportruimte, washok, etc. Genoeg mogelijkheden!

Starters

De helft van de woningen realiseren we in het betaalbare segment, zodat ook starters een plekje kunnen vinden in de nieuwe wijk. Een deel van deze starterswoningen bevindt zich langs de tweede entree van het wijkje, in het oude laboratorium van de Rotterdamse Beton Maatschappij (RBM). In dit monument, dat we in ere herstellen, komen vier unieke starterswoningen. Verbonden via een gezamenlijke entree maken we nog 12 starterswoningen in een drielaags blokje dat qua uitstraling meedoet met de andere gebouwen. De in totaal 16 woningen van ca. 50 m2 hebben aan de achterzijde een fietsenberging en een gemeenschappelijke tuin waar de bewoners elkaar kunnen ontmoeten, samen eten of tuinieren. 

Verbinding in de wijk

't Valkentij is ontworpen met het oog op diversiteit en inclusiviteit. De wijk biedt een scala aan woningtypes om aan verschillende woonbehoeften te voldoen. Of je nu op zoek bent naar een gezinswoning met een tuin waar kinderen kunnen spelen, of naar een modern appartement met een royaal balkon met uitzicht over het water. Een groene ader doorrijgt het gebied en loopt vanaf de entree van het wijkje, langs de Kleine Watering naar de Rijn en via de kade door het hart van het gebied terug naar de Katwijkerweg. Hier kunnen bewoners elkaar ontmoeten of juist tot rust komen tussen de weelderige bomen en planten. Een centraal gelegen speelplek maakt het mogelijk voor kinderen om veilig en in het zicht te spelen. Het is een plek waar iedereen zich thuis kan voelen.

       

Locatie Valkenburg, NL
Opdrachtgever KBM groep
Team
Ron Van Leeuwen directeur/ architect / stedenbouwkundige
Renske de Meijer architect
Wim Baas projectleider / technisch ontwerper
Arvid de Haan stedenbouwkundig ontwerper
Levi Makatita bim modelleur
Alwin Hirschfeld bim-modelleur