Parc Clinckenbergh

Op de plek van het oude Klinkenberg in Ede zullen binnenkort twee appartementenblokken met ruimte voor 100 nieuwbouwappartementen verreizen waarin wonen en zorg worden ondergebracht: Clinckenberg I en Clinckenberg II. Het ene met koopwoningen, het ander biedt zorgwoningen voor Woonzorg Nederland.

Het terrein wordt gekenmerkt door het behoorlijke hoogteverschil. In combinatie met de monumentale bomen die zich op het terrein bevinden was ons uitgangspunt al snel duidelijk: een gebouw ontwerpen waarin de omgeving optimaal beleefd kan worden. Dit heeft geleid tot twee langwerpige blokken die glooiend in het terrein liggen. Clinckenberg I bestaat uit vier verdiepingen met een accent van acht verdiepingen op de kop. Clinckenberg II zal later worden ontwikkeld. Parkeren bevindt zich zoveel mogelijk onder de gebouwen, hierdoor is parkeren nauwelijks zichtbaar vanaf de straat en ligt de nadruk nog meer op het prachtige landschap.

Clinckenberg I heeft een hoofdentree aan de Van Heutzselaan, gekenmerkt door een verbijzondering in het metselwerk. Tussen de twee gebouwen door loopt een informele binnentuin die door een knik in beide gebouwen intiem aanvoelt. Naar het zuiden toe loopt het terrein af, door de gebouwen in dezelfde richting te leggen en het tuinontwerp erop aan te passen glijdt het landschap als het ware tussen de gebouwen door.

Het eerste gebouw wordt gekenmerkt door de bruingrijze steen waarmee ze uit de grond lijken te rijzen. Elke verdieping wordt benadrukt door een horizontale band die het hele volume inpakt. De horizontale banden vormen een doorlopende lijn van balkons en terrassen. Op de bovenste twee bouwlagen zijn penthouses gesitueerd: door de gevel terug te plaatsen ontstaan ruime terrassen met ruimte voor een buitenkeuken. Met behulp van veel glas en schuifpuien gaat elke binnenruimte naadloos over van binnen naar buiten. Tegelijkertijd vormen de horizontale banden ook een luifel die elke binnenruimte beschermt tegen (te veel) zonlicht in de zomer.

Samen vormen de gebouwen Parc Clinckenberg, een plek om heerlijk thuis te komen. Bekijk de projectsite hier.

Render door: Mills Company

Locatie Ede
Opdrachtgever Crossing Borders Development
Team
Margot Hols Architectonisch ontwerper / SDG specialist
Roy Gorissen architect
Ron Van Leeuwen directeur/ architect / stedenbouwkundige