Aleida van Culemborg

Het lange woonblok Aleida van Culemborgstraat met huisnummers 4 tot 62 is aan vervanging toe. De bouwkundige staat van de woningen - uit 1954 - is slecht en de indeling van de woningen met een galerij aan de achterkant is niet meer van deze tijd. Bovendien zijn de woningen allerminst duurzaam. In de nieuwbouw komen 34 woningen, dat zijn er 4 meer dan nu. Het worden allemaal sociale huurwoningen met 3 kamers voor een brede doelgroep.

Ontwerp

Wij bouwen de nieuwe woningen precies binnen de hoogte en het oppervlakte van de bestaande woningen, met 1 uitzondering: de woningen aan de achterkant worden dieper dan nu het geval is. De voorgevels komen op dezelfde plek als de bestaande voorgevel, de dakhoogte is nu wat lager geworden. In de vormgeving van het ontwerp komt aan de straatkant een extra gevel met openingen naar de galerijen die er verborgen achter komen te liggen en een prettig bruggetje met zitruimte bij de voordeur hebben. Plus een vide bij de slaapkamerramen. De balkons komen aan de achtergevel. De metselsteen in de gevels zal hetzelfde worden als die van de huidige woningen.

Voor wat betreft duurzaamheidsmaatregelen ontwerpen wij volgens de BENG norm (Bijna Energie Neutraal Gebouw). De woningen worden gasloos en krijgen zonnepanelen. De planning is dat het bestaande woonblok begin 2022 gesloopt wordt en we starten in juni 2022 met de nieuwbouw. De bouwtijd is ongeveer één jaar.

Locatie IJsselstein
Opdrachtgever Cazas Wonen
Team
Kübra Çagdas Projectleider / BIM-modelleur
Henk Middelkoop directeur / architect