Baltimore, Het Waterfront

Aan de Oude Maas in Spijkenisse verrijst Het Waterfront. Zes spectaculaire woontorens met in totaal 750 appartementen, direct aan het water. Woontoren Baltimore, onderdeel van fase 1, gaat met zijn hoge, slanke vorm deel uitmaken van de skyline van Spijkenisse waarmee de stad steeds meer betekenis krijgt.

In de architectuur hebben we gekozen voor een gevarieerde opzet met opdelingen, zowel horizontaal als verticaal. Hierdoor wordt het gebouw, zoals wij dat noemen, leesbaar. De plint is uitgevoerd in donker metselwerk. Het middendeel en de kroon zijn uitgevoerd in een warm-witte metselsteen met een gemêleerde groene steen als accent. Door deze kleurkeuze zal ook bij bewolkt weer het optimistisch karakter van het ontwerp duidelijk waarneembaar zijn. Vanaf de 16e verdieping zijn de gevels terugliggend. Verspringend metselwerk, verschillende metselverbanden en diepgelegen ramen versterken geven het gebouw een rijke en moderne uitstraling.

Appartementengebouw Baltimore telt in totaal 141 appartementen, waarvan 75 koopappartementen en 66 huurappartementen. Natuurlijk worden alle appartementen duurzaam en energiezuinig gebouwd, met behulp van slimme installaties. De ruime woningplattegronden hebben een half inpandig balkon hetgeen op hoogte beschutting geeft tegen wind en regen. De woonkamer en hoofdslaapkamer maken maximaal gebruik van het uitzicht en daglicht.

De hoofdentree krijgt een bijzonder karakter. Het metselwerk in de gevel hangt als het ware als een omhooggetrokken gordijn boven de entree en toont een dubbelhoge hal. Deze fungeert als lobby met toegang tot het parkeren, de fiets- en scootmobielstallingen, het dakpark en de stijgpunten.

Het gebouw is de eerste van zes torens die we stedenbouwkundig zodanig gesitueerd hebben dat een omvangrijk dakpark ontstaat dat als het ware tussen de gebouwen door meandert. Het parkeren bevindt zich nagenoeg onder het groene dek waardoor een optimaal woonklimaat ontstaat voor vertoeven, wandelen, sporten en ontmoeten.

Beelden door: Zes X Zes

Locatie Spijkenisse
Opdrachtgever Dura Vermeer, als onderdeel van V.O.F. Dijkzone (Dura Vermeer, VORM en Ballast Nedam)
Team
Ron Van Leeuwen directeur/ architect / stedenbouwkundige
Roy Gorissen architect