De Laantjes

Het project De Laantjes in Hendrik Ido Ambacht heeft als ambitie om een laankwaliteit te realiseren. Dit is door OD205 zichtbaar gemaakt in beplanting, straatinrichting en architectonische uitgangspunten.

Voor VolkerWessels ontwerpt Kokon meer dan 100 woningen in dit plan. Om een link te maken met de laanarchitectuur is gekozen voor de schoorsteen als architectonisch accent. Dit zal een van de laatste odes aan de schoorsteen zijn. Want ook deze wijk gaat gasloos worden. Over 30 jaar mogen we dus onze kinderen uitleggen wat een usb-stick en een schoorsteen ook al weer waren.

De gevels kenmerken zich door horizontaal geaccentueerd metselwerk, zowel lichtwit als donkerroodbruin, waarbij de raamvormen lager doorlopen dan bij veel vergelijkbare projecten. Dit geeft het Plus-Wonen bouwsysteem van VolkerWessels net even dat beetje extra cachet om het boven de middenmoot uit te tillen.

Vanuit stedenbouwkundig oogpunt zijn langskappen het uitgangspunt; in oost-westrichting. Dit mag incidenteel onderbroken worden en Kokon heeft ervoor gekozen om dit met doosvormige accenten te doen. Dwarskappen zouden het beeld te veel verstoren.

Qua architectuurtaal is gekozen voor een sobere heldere vormgeving met stevige accenten. Passend bij de streek-eigen architectuur en de lokale bewoners. Hardwerkende mensen met het hart op de juiste plaats.

Locatie Hendrik Ido Ambacht