Fluwelensingel 45

Op de locatie waar ooit een wasserij gevestigd was, is door Kokon een loftvilla ontworpen. Als basis diende de restanten van een voormalige wasserij. In de Tweede Wereldoorlog maakte een afzwaaier vanuit een Duitse bommenwerper een einde aan de wasserij De Morgenster van de familie Jaspers. In 1953 werden de restanten afgetopt tot de huidige vorm. En dient het geheel al decennialang als opslagruimte voor de eigenaren.

Onlangs besloten deze er wat meer van te maken. Door een loftwoning geinspireerd op de industriële stijl te ontwerpen, herrijst de locatie uit het stof.

Langs de Fluwelensingel stonden in het verleden meerdere fabriekspanden tussen de stadsvilla’s. Deze botsing van industriële complexen en verfijnde eclectische architectuur uit het begin van de twintigste eeuw is door de tijd heen vanwege de sanering, explosie of bombardement verloren gegaan. Op de Fluwelensingel 45 wordt de aloude botsing van culturen weer zichtbaar gemaakt. Door het toepassen van typische sheddaken krijgt het geheel het karakter dat in historisch contrast staat met de belendende bebouwing. Door zorgvuldig ontwerpen is een synthese onstaan van de restanten van de wasserij van ooit en een hedendaagse industriële loftvilla.

Locatie Gouda
Team
Henk Middelkoop directeur / architect
Sharon Engelsma assistent projectleider / technisch ontwerper