Fröbel - jubileumproject

Kokon Architectuur en Stedenbouw heeft als 5000ste project een bestaand restaurant in een verpleeghuis een compleet nieuwe look gegeven. Lunchroom Fröbel opende 4 april hun tweede locatie in het verpleeghuis Hannie Dekhuijzen van Humanitas. De lunchroom wordt volledig gerund door mensen met een verstandelijke beperking. Saskia Warnaar wil met haar onderneming meer bieden dan alleen een dagbesteding. Zij wil met Fröbel mensen bij elkaar brengen van jong tot oud, met en zonder beperkingen. Kokon heeft dit in het ontwerp meegenomen. Naast de eigen bewoners en hun bezoek staat de ruimte open voor iedereen, waardoor het ook echt een ontmoetingsplek voor iedereen moet gaan worden.

Bij de nieuwe inrichting hebben wij de ruimte opgedeeld in drie delen. Het was namelijk de bedoeling dat de lunchroom veel meer een functie in de buurt zou gaan krijgen. Wij hebben daarom gekozen om de ruimte drie functies te geven - café - woonkamer en werkplek.

In het café is iedereen welkom om gezellig een kopje koffie te drinken, een lekker broodje of een stukje taart te eten. Er zijn grote tafels geplaatst zodat ook mensen met hun rolstoel hier kunnen zitten. Aan zo’n tafel kan er worden gepuzzeld of kunnen mensen wat werken. In het hele project hebben wij met veel ‘tweedehands” producten gewerkt. Enerzijds omdat deze producten een prachtig verhaal hebben en voor de bewoners herkenbaar zijn en anderzijds omdat er een beperkt budget was.

Het tweede gedeelte van de ruimte is ingericht als woonkamer. Er staat een prachtige piano waarop gespeeld kan worden en lekkere luie stoelen waarin mensen een boek kunnen lezen of gezellig kunnen kletsen. Ook staat er een grote bank, waardoor mensen vanzelf met elkaar in gesprek komen.

In het derde gedeelte, de ‘werkplekken’ hebben wij vergaderhoeken ontworpen om medewerkers van Humanitas de mogelijkheid te bieden hier te vergaderen. Ook is er een grote tafel te vinden waar men een krant kan lezen maar waar ook besprekingen kunnen worden gehouden.

Saskia Warnaar van Fröbel: “Wij zijn heel enthousiast over het ontwerp dat Kokon voor ons gemaakt heeft. Alle functies zijn op een prachtige manier geïntegreerd. Het wordt een heel gezellige ruimte en wij horen nu al dat de buurt heel nieuwsgierig is.”

Locatie Rotterdam