Transformatie Minkemaschool

Mede door de inspanningen van de vooraanstaande Woerdense liberaal notaris F.A. Minkema werd in het schooljaar 1919/1920 in Woerden de Neutrale H.B.S. opgericht. In januari 1925 werd een nieuw pand op de Van der Valk - Boumanlaan geopend, dat werd ontworpen door architect C.J. Kruisweg.

Kruisweg kreeg opdracht om een schoolgebouw te ontwerpen volgens de uitgangspunten van destijds. Dus met imposante verkeersruimtes, een fraai centraal trappenhuis en hoge lokalen. Onderwijs moest dienen tot verheffing van het volk. Kruisweg is hier gedeeltelijk in geslaagd. Het oorspronkelijke ontwerp is niet volledig gerealiseerd. Zo staat er al bijna 100 jaar een wachtgevel aan de zuidkant van het gebouw te wachten op de realisatie van de tweede vleugel die er nooit gekomen is.  

Kokon heeft deze omissie aangegrepen om het gebouw in de geest van Kruisweg te vervolmaken. Er is een nieuwe vleugel ontworpen die 3 verdiepingen bevat, waar het oorspronkelijke gebouw 2 lagen had. Dit is zeer zorgvuldig uitgevoerd, zodat het pas bij extra goed kijken op begint te vallen.

Op het gebouw wordt een nieuw dak gerealiseerd, waar ook woningen in ondergebracht worden. Het wat zakelijke karakater van het gebouw krijgt daarmee de sfeer en het karakter van de andere werken van Kruisweg. Het lijkt erop dat de oude Minkema een typisch zuinig Woerdense versie van het echte ontwerp is geworden. Hoog tijd om dat te herstellen!

Achter het gebouw van de oude Minkema worden nog enkele appartementenblokken gerealiseerd, die zo goed mogelijk losgehouden worden van het oude gebouw.

Lees er hier meer over in het AD: artikel

Locatie Woerden