Feestelijke opening 3D-Betonprintfabriek Bruil Prefab

12-12-2019

Vandaag opent Bruil Prefab in Veenendaal de 3D-Betonprintfabriek waar 1200 gevelelementen geprefabriceerd zullen worden voor ons project Hendrik Baskeweg in Den Helder, het grootste 3D-betonprintproject van Europa!

De productiemethode biedt ons als architecten de vormvrijheid om bijzondere ontwerpen te realiseren. Voor het project Hendrik Baskeweg – het betreft de flats ‘de Duinen’ en ‘De Wadden’ – hebben wij een ontwerp gemaakt dat een tweetal gedateerde flatgebouwen uit de jaren ’70 tenminste voor de komende 40 jaar nieuw leven inblaast. Dit betreft een verduurzaming in meerdere opzichten. De gebouwen ondergaan een totale metamorfose, waarna ze zowel esthetisch als bouwkundig én energetisch voorbereid zijn op een langdurig nieuw leven.

Een mooi gebouw is per definitie duurzaam, omdat het gekoesterd wordt. Niet in het minst door haar bewoners, maar ook door de Woningstichting én Den Helder. Deze transformatie leidt tot behoud van de nog levensvatbare constructie, terwijl de bewoners hun eigen woning behouden. De energietransitie zal in fases uitgevoerd worden, waarbij in eerste instantie daken en gevels worden geïsoleerd naar huidige maatstaven, terwijl op de daken op grote schaal PV-cellen worden aangebracht.

De transformatie van de flatgebouwen vindt plaats in bewoonde toestand, waardoor bewoners hun woning niet uit hoeven tijdens de bouwwerkzaamheden. De 3D-betonprintelementen – het betreft onder andere 200 unieke geveldelen – worden in de nieuwe fabriek geprefabriceerd.

project ] [ persbericht ] [ animatie Hendrik Baskeweg ] 

animatie 3D-Betonprinten ] [ Architectenweb ] [ Cobouw ]