Hooghkamer, Singels

Voorhout staat aan de vooravond van de uitbreiding van het woongebied Singels. Het plan Singels presenteert zich al vanaf de rondweg als visitekaartje van Hooghkamer aan de bezoeker. Woningen aan de ringweg liggen niet verscholen achter groen, maar profiteren van het uitzicht over de polder en gaan interactie aan met de passant.

Over de monumentale oprijlaan, tussen bomen, geflankeerd door water aan weerszijden, met uitzicht over water en aangrenzend park kom je de wijk binnen. De entree gaat over in de allée die de hele wijk al slingerend en groen van profiel met elkaar verbind. De kreken krijgen vorm door het realiseren van drie eilanden aan de kant van de Molentocht; water dringt hierdoor diep het plangebied in. De eilanden zijn bereikbaar via doorvaarbare bruggen, waardoor het mogelijk is om met bootjes rondom de eilanden te varen. Veel woningen hebben een tuin aan het water, een groot pré voor de woonkwaliteit.

Het middengebied van het plan heeft drie belangrijke openbare ruimten. Aan de oostkant, in de oksel van de Crescent, bevindt zich het ‘ontdekkingseiland’, een avontuurlijk, informeel vormgegeven speeleiland. Aan de westkant ligt het Dorpsplein met ontmoetingsfunctie en speelhof.

In Hooghkamer woon je aan het water met uitzicht op de polder; Hollandser kun je het niet krijgen.

Locatie Voorhout